KIES ZELF WAT JE DENKT

Vastdenken en vrijdenken vormen een rode draad in de programma’s van Beter in je baan. Bij vastdenken maakt je verstand overuren en zie je vooral wat iets voor jou betekent, in plaats van dat je ziet wat iets is. Gedachtepatronen, gewoontes, verwachtingen, interpretaties, oordelen: het zijn allemaal manieren die van pas komen om het leven overzichtelijk, behapbaar en voorspelbaar te maken. Tegelijkertijd raak je hierdoor het zicht op nieuwe mogelijkheden kwijt. En het gaat ten koste van je vermogen om inventief op situaties in te spelen.
Met vrijdenken zet je jouw ‘automatische piloot’ uit. Je onderbreekt je dwangmatige stroom van gedachten en gedragspatronen. Je stelt je reactie, oordeel, aanname of verwachting uit. Je zorgt eerst voor ruimte in je hoofd. Daarna handel je bewust, vanuit inzicht.
Het onderbreken van vastdenken geeft opening en perspectief. Keuzes vanuit inzicht hebben een veel positievere uitwerking dan keuzes vanuit angst, onzekerheid of ego. Ze komen voort uit jouw intentie, intuïtie en innerlijke motivatie: een zuivere bron die er altijd is, maar die wel aangesproken moet worden.
Wil je meer vertrouwd raken met vrijdenken? Zie voor meer informatie “Aanpak“.